Er zijn een aantal redenen om een radiator te willen verwijderen (of verplaatsen). Als eerste zijn oudere radiatoren een stuk groter en nemen in huis veel ruimte in beslag. De nieuwere modellen zijn wel tot een half keer kleiner. Het kan ook zijn dat de radiator op een onhandige plek zit en u hem graag wil verplaatsen. In beide gevallen zal de radiator verwijderd moeten worden. Hieronder leest u een aantal tips met betrekking tot het verwijderen van een radiator.

Uitschakelen CV-ketel

Veilig werken is belangrijk. Schakel daarom als eerste de CV-ketel uit. De verwarming die u gaat verwijderen draait u vervolgens open. Let goed op: vergeet niet alle andere radiatoren op hogere verdiepingen open te draaien. Ook alle radiatoren op dezelfde verdieping moeten opengedraaid zijn.

Het aftappen van het water

Sluit een waterslang aan op het aftappunt, nadat u alle radiatoren opengedraaid heeft. Het aftappunt bevindt zich op de radiator die het laagst in het huis ligt. Op deze radiator zit een koperen dop, aan deze dop zit een ketting. Buiten legt u het andere uiteinde van de slang neer. Zo stroomt het water naar buiten en veroorzaakt u geen vlekken op de vloer onder de radiator. Laat het water stromen totdat er geen water meer uitkomt.

Controleren aftapkraantjeRadiator verwijderen

Alle radiatoren hebben een aftapkraantje. Door dit aftapkraantje te openen, op de radiator die je gaat verwijderen, kun je controleren of er genoeg water weggelopen is. Als er geen water meer uit deze radiator komt, dan kunt u stoppen met aftappen.

De radiator verwijderen

Het laatste gedeelte is het eenvoudigst. De leidingen en de wartels van het radiatorhuis worden losgedraaid. Zorg ervoor dat u een handdoek of een bakje onder de radiator legt, er kan namelijk wat roestwater uit de radiator lopen. Tot slot schroeft u de ophangbeugels los en tilt u de radiator van de muur af.

Heeft u toch de hulp nodig van een loodgieter? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.