Voor de meeste Nederlandse huishoudens kan een hoge waterhardheid een terugkerend probleem veroorzaken: kalkaanslag. Kalkaanslag is niet alleen minder hygienisch, ook zorgt het ervoor dat apparatuur of kranen minder goed functioneren. Daarom moet u de kalkaanslag verwijderen van o.a. kranen, wastafels, douchewanden, wasmachines, waterkokers en koffiezetters. Hieronder leest u meer over hoe u dit het beste kan doen.

Waarom moet u kalkaanslag verwijderen?

Kalkaanslag verwijderen kan gedaan worden vanwege een esthetisch doel. Maar als het gaat om water gebruikende apparatuur of het voorkomen van hoge elektriciteitsrekeningen, dan is kalkaanslag verwijderen een must. Het is dus een goed idee om regelmatig kalkaanslag te verwijderen.

Kalkaanslag verwijderen in badkamer, keuken, toilet of in water gebruikende apparatuur

Als het gaat om het schoonmaken van badkamers, keukens en toiletten, kunt u overal kalkaanslag tegenkomen. Met elke druppel water vormt zich een nieuw laagje kalk op de kraan, de tegels, de douchekop, de douchewand, de douchedeur en het toilet. Kalk op glas en chroom is bijzonder vervelend, want het dunste kalklaagje is hier snel zichtbaar. Maar na verloop van tijd vormt zich ook op badkamertegels en toiletten een lelijke geelwitte kalklaag.

Badkamertegels kunnen gereinigd en ontkalkt worden met kalkverwijderaars (zoals Calgon, Antcalc, HG, Cilit bang), en kunnen ook gereinigd en ontkalkt worden met schoonmaakazijn. Het nadeel van agressieve, vooral zure kalkverwijderaars, is dat ze geleidelijk de tegels, het voegsel en het chroom aantasten. Op den duur kunnen daardoor zelfs de tegels loskomen van de muur. Na verloop van tijd kan de kraan dof en onooglijk worden. Als u ervoor wilt zorgen dat ze blijven stromen, moet u uw kranen en douchekoppen ontkalken.

Om kalkaanslag uit koffiezetapparaten, espressomachines, koffiezetapparaten, waterkokers te verwijderen, kunt u speciale tabletten gebruiken om kalk in waterverwarmers en leidingen op te lossen.

Voorkom kalkaanslag door het plaatsen van een waterontharder

Tegenwoordig kunt u ook een waterontharder installeren. Die verbruikt veel minder energie, uw huis is hygiënischer, uw huid droogt minder uit door hard water, en er stroomt meer water door de douchekop. U kunt de waterontharder zelf installeren of het door een loodgieter laten doen.